czwartek, 17 lipca 2014

Krakowiak Miodowy


Krakowiak Miodowy

Browar Południe (Wąsocz)

alk. obj.: 6,0%

e.w.: 12%

 

Galicja modem i słodem stoi. W to stwierdzenie idealnie wpisuje się dzisiejszy bohater czyli #piwo Krakowiak Miodowy.  Warzone jest przez Browar Południe o historii krótkiej lecz wyjątkowo burzliwej. Wspomnę tylko że w swej 20 letniej historii przechodził ponad trzykrotnie zmieniał właściciela.
Wracając do samego trunku, jest to lager na bazie słodu pilźnieńskiego i karmelowego z dodatkiem miodu gryczanego. Piwo nie filtrowane aczkolwiek pasteryzowane. W zapachu wyraźny aromat miodu i słodu. Spodziewałem się lekkiej chlebowości, jednak nie udało mi się tego wychwycić nawet po przelaniu do szkła. Barwa przybrudzonego bursztynu o średniej mętności. Początkowo tworzy zwartą, białą pianę, jednak ta szybciutko się ulatnia, nie pozostawiając nawet koronki. Dodatkowo średni poziom wysycenia utrudnia temu co pozostało dotrwać do końca konsumpcji. Zalecam przy nalewaniu ostatków lekko zamieszać butelką, gdyż na dnie potrafi wytworzyć się lekki osad a szkoda tyle dobroci pozostawić J Smak w pełni zdominowany przez miód w mojej ulubionej odmianie, czyli gryczany, przełamany lekką goryczkową cierpkością. W tym miejscu należy zaznaczyć , iż mód powinien być poddany fermentacji razem z brzeczką. Oczywiście na naszym rynku obecne są napoje, w których miód dodawany jest do gotowego piwa. Poznamy to po drażniącym aromacie i wysokiej słodkości. Oczywiście Krakowiaka Miodowego w żadnym wypadku  to nie dotyczy. Lekka goryczka czeka na spłukanie  kolejnym haustem. Mam nadzieje, że sytuacja w browarze się uspokoi a jedyny ferment będzie obecny w piwnych kadziach, czego sobie i Wam życzę.

Cena: ok. 3,90 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz