Krakowiak
Miodowy
Browar Południe (Wąsocz)
alk. obj.: 6,0%e.w.: 12%
Galicja modem i słodem stoi.
W to stwierdzenie idealnie wpisuje się dzisiejszy bohater czyli #piwo Krakowiak
Miodowy. Warzone jest przez Browar Południe
o historii krótkiej lecz wyjątkowo burzliwej. Wspomnę tylko że w swej 20
letniej historii przechodził ponad trzykrotnie zmieniał właściciela.
Wracając do samego
trunku, jest to lager na bazie słodu pilźnieńskiego i karmelowego z dodatkiem
miodu gryczanego. Piwo nie filtrowane aczkolwiek pasteryzowane. W zapachu wyraźny
aromat miodu i słodu. Spodziewałem się lekkiej chlebowości, jednak nie udało
mi się tego wychwycić nawet po przelaniu do szkła. Barwa przybrudzonego
bursztynu o średniej mętności. Początkowo tworzy zwartą, białą pianę, jednak
ta szybciutko się ulatnia, nie pozostawiając nawet koronki. Dodatkowo średni
poziom wysycenia utrudnia temu co pozostało dotrwać do końca konsumpcji.
Zalecam przy nalewaniu ostatków lekko zamieszać butelką, gdyż na dnie potrafi
wytworzyć się lekki osad a szkoda tyle dobroci pozostawić J Smak w pełni zdominowany przez miód w
mojej ulubionej odmianie, czyli gryczany, przełamany lekką goryczkową cierpkością.
W tym miejscu należy zaznaczyć , iż mód powinien być poddany fermentacji
razem z brzeczką. Oczywiście na naszym rynku obecne są napoje, w których miód
dodawany jest do gotowego piwa. Poznamy to po drażniącym aromacie i wysokiej
słodkości. Oczywiście Krakowiaka Miodowego w żadnym wypadku to nie dotyczy. Lekka goryczka czeka na
spłukanie kolejnym haustem. Mam
nadzieje, że sytuacja w browarze się uspokoi a jedyny ferment będzie obecny w
piwnych kadziach, czego sobie i Wam życzę.
Cena: ok. 3,90 zł
|
czwartek, 17 lipca 2014
Krakowiak Miodowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz