OžujskoZagrebačka pivovaraalk. obj.: 5,0%e.w.: 11,0%Prawie połowa lipca i lato w pełni, zatem dziś kolejne wakacyjne #piwo. Od wielu lat Chorwacja jest ulubionym celem wakacyjnych wojaży sporej rzeszy Polaków. W drodze ku Czarnogórze, o której piwach pewnie opowiem, miałem okazję skosztować jednego z jej najbardziej znanych browarów. Browar Zagrebačka pivovara jak sama nazwa skazuje ulokowany jest w Zagrzebiu, i to właśnie w jednym z ogródków w chorwackiej stolicy miałem przyjemność próbować ichniejszego warzelnictwa.
Ožujsko jest klasycznym przedstawicielem jasnych lagrów dolnej fermentacji.
Kosztowałem zarówno beczkowego jak i butelkowanego, jednak nie można wyczuć żadnej
różnicy. Jedyne moje obawy dotyczą zielonego szkła, które przy tamtejszej
pogodzie może wpływać niekorzystnie na trwałość produktu. Aromat słodu
jęczmiennego dominuje nad słabymi nutami chmielowymi. Płyn koloru jasno
złotego z gęstą, bardzo „czeską” pianą. W tym miejscu drobna dygresja, mianowicie
Chorwaci podają piwo butelkowane bardzo schłodzone. Uwieczniony na zdjęciu egzemplarz
maksymalnie miał 5 stopni. Tak zimne
piwo praktycznie się nie pieni. Wersja beczkowa była w odpowiedniej temperaturze
8-10 stopni, na której była wstanie zbudować się mocna piana. W smaku
słodowe, jednak nie płaskie z przyjemną, nie zalegającą goryczką. Wysokie
wysycenie w połączeniu z niską temperaturą płynu dość mocno szczypie w
język, zwłaszcza w połączeniu z
tamtejszymi pikantnymi potrawami.
Ožujsko śmiało mogę polecić zwarzywszy, iż jest ono warzone od ponad
120 lat na nie zmienionej recepturze. Z pewnością umili wam wakacyjny pobyt w
tym pięknym kraju.
Cena
Chorwacja: ok. 5,00 HRK (2,72 zł)
Polska: ok 3,20 zł
|
niedziela, 13 lipca 2014
Ožujsko
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz